4 Ağır Ceza Mahkemesinde Kimler Yargılanır?
4 Ağır Ceza Mahkemesinde Kimler Yargılanır?
Adli yargı ilk derece mahkemesi olan ağır ceza mahkemesi asliye ceza mahkemesine göre daha ağır yaptırımı bulunan suçların yargılanmasını yapmaktadır. Bu mahkemede yargılanan kişilerin hangi suçlar işlemiş olması gerektiği TCK’da belirtilmiştir. Bunlar resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas suçu, yapma ve irtikâp olarak sayılabilir. Devlerin güvenliğine karşı suç işleyen kişiler yine bu mahkemede yargılanırlar. Devlet sırları ve milli savunmaya karşı suç işleyen kişilerin de yargılaması ağır ceza mahkemesince yapılmaktadır. Bunlara ek olarak müebbet hapis cezası ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası gerektiren suçlar işleyen kişiler de burada yargılanır. Ayrıca 10 yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçların da yargılanma merciidir.
Ağır Ceza Mahkemesi Nedir?
Ağır ceza mahkemeleri adli yargının ilk derece mahkemesidir. Adalet Bakanlığı tarafından kurulabilmektedir. İhtiyaç duyulan bölgelerde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun görüşü alınır ve ardından Adalet Bakanlığı’nca kurulur. Adlandırılmasında kurulduğu ilin adı kullanılır. Eğer ilçede kuruldu ise ilçenin adı eklenerek adlandırılır. Heyet eşliğinde çalışmakta olan bir mahkemedir. Özellikle belirtilmiş olmakla birlikte devletin bütünlüğü ve güvenliğine karşı işlenen suçları konu almaktadır. Ayrıca müebbet de dâhil olmak üzere 10 yıldan fala hapis cezası yaptırımına tabi tutulan suçların yargılanması burada yapılmaktadır. Yargılama süreci delillerin toplanması ve sanıkların durumuna göre değişebilmektedir. Ağır ceza mahkemesi dava süresi genellikle 1 yıldan 3 yıla dek uzanmaktadır. Daha uzun ya da kısa bir süre de alabilmektedir. Bu süre tamamen soruşturma ve kovuşturma aşamalarındaki gidişata bağlıdır.
Ağır Ceza Mahkemeleri Hangi Davalara Bakmakla Görevlidir?
Ağır ceza mahkemesi tıpkı adından da anlaşıldığı üzere ağır bir takım cezaların görüldüğü davalara bakmaktadır. Bunlar özellikle 10 yıldan fazla olan hapis cezalarını gerektiren suçları kapsamaktadır. Müebbet ve ağır müebbet gerektiren suçların davalarına bakmaktadır. Bununla birlikte yağma, resmi belgede sahtecilik, hileli iflas suçları, nitelikli dolandırıcılık, irtikâp suçlarının davalarına bakar. Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak, cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı, silahlı örgüt, anayasayı ihlal etmek, devlet sırlarını açıklama, silah sağlama gibi devlet birliği ve güvenliğini tehlikeye atan suçların yargılamasını yapmakla görevlidir.