Ağır Ceza Mahkemesinde Kimler Yargılanır?

Ağır Ceza Mahkemesinde Kimler Yargılanır?

Ceza Mahkemesinde Kimler Yargılanır?

Ülkemizde birden çok mahkeme türü bulunmaktadır. Bu mahkemeler birbirinden farklı suçların veya uyuşmazlıkların yargılanması için kurulmuştur. Bu noktada karşımıza çıkan ağır ceza mahkemesi neredeyse en çok adını duyduğumuz mahkemelerden biridir. Kimlerin ve hangi suçların ağır ceza mahkemelerinde yargılanacağı kanun ile belirlenmiştir. Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddesinde yağma, irtikap, resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas terörler mücadele kapsamına giren suçlar, işlenen suçun cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis veya 10 yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçların yanı sıra devletin güvenliğine, anayasal düzene karşı işlenen suçlarda bu suçların failleri ile ilgili yargılamalar bu mahkemelerde yapılır.

Ağır Ceza Suçları

Genel olarak ağır ceza suçları kanunda yağma, irtikap, resmi belgede sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık gibi tahdidi olarak sayılmıştır. Bu maddede yer alan diğer bir suç olan devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar ise oldukça geniş bir kapsama sahiptir. Anayasal düzene ve devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar ise devletin bütünlüğünü bozmak, devlete karşı savaşa tahrik, anayasayı ihlal, silahlı örgüt kurma veya suç için anlaşma ve devletin güvenliğine ilişkin belgelere yönelik suçlar gibidir. Bu suçlar da kanunda tahdidi olarak sayılmıştır. Kanunda sayılan bu suçların haricinde suçlar için kişilerin ağır ceza mahkemesi hakimlerince yargılamasının yapılması mümkün değildir.

Ağır Ceza Davaları Ne Kadar Sürer?

Ağır ceza davaları denildiğinde birbirinden farklı pek çok konuda yargılama söz konusudur. Bu noktada tüm bu davalar için genel bir yargılama süresi belirtmek zordur. Ancak davaların sürelerinin belirlenmesi konusunda bu davalarda kaç kişinin soruşturmaya veya kovuşturmaya tabii tutulabileceği kaç kişinin tanık olarak dinleneceği önem arz etmektedir. Ayrıca ağır ceza mahkemesi karar verdikten sonra davacıların veya davalıların daha sonra dosyayı temyiz veya istinafa götürmeleri bu davaların uzamasına neden olmaktadır. Genel olarak ağır ceza mahkemelerinde yargılama süreci yaklaşık olarak 1 veya 3 yıl arasında sürmektedir. Dava süresini kısaltan unsurların gerçekleşmesi halinde yaklaşık olarak 1 yıl içinde birkaç duruşma sonrasında dava sonlanmakta ve karar verilmektedir.

Diğer Bloglar

Ankara Boşanma Avukatı

2021-06-29 16:41:21

Ankara Boşanma Avukatı
Ceza Avukatı Nedir?

2021-06-29 16:39:40

Ceza Avukatı Nedir?
Ceza Avukatı

2021-06-29 16:38:15

Ceza Avukatı
Ankara Avukat Arıyorum

2021-06-29 16:36:33

Ankara Avukat Arıyorum
Bayan Boşanma Avukatı

2021-05-24 08:55:26

Bayan Boşanma Avukatı
Whatsapp
Bizi Arayın!