Anlaşmalı Boşanma Davasının Çekişmeli Boşanma Davasına Dönüşmesi

Anlaşmalı Boşanma Davasının Çekişmeli Boşanma Davasına Dönüşmesi

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASININ ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASINA DÖNÜŞMESİ

Anlaşmalı boşanma davası nasıl çekişmeli boşanma davasına döner ve bunun için neler yapmalıyız sorusu birçok kez karşılaştığımız sorulardan birtanesidir. Bu sorunun cevabı her dosyanın kendi içerisinde özel olmasından dolayı değişmekle beraber genel hatlarıyla açıklamada bulunmak istiyoruz.

 

İmzaladığım protokolden nasıl vazgeçebilirim? Anlaşmalı boşanma dosyasından nasıl vazgeçebilirim?

Anlaşmalı olarak açılan boşanma davalarında taraflar öncelikle sundukları protokol gereğince ilk duruşmaya çağrılırlar. Tensip zaptı ile belirlenen ilk duruşmada taraflardan birisi çeşitli gerekçelerle anlaşmaktan vazgeçmiş olabilir. Karşı tarafın evlilik içerisinde yaptığı kusurlu davranışların sonradan öğrenilmesi, şartların değişmesi, isteklerin artması, protokolde yazılanların sonuçlarının anlaşılmaması gibi çok çeşitli sebeplerle olacak vazgeçme için yasal bir gerekçe bulma zorunluluğu da yoktur.

Taraflar duruşma esnasında bu şartlarla anlaşmadıklarını beyan etmeleri dosyanın anlaşmalı olmasından çıkması için yeterlidir. Vazgeçen kişinin davacı olması halinde hakim, duruşma esnasında tarafa bunun gerekçesini sorabilir. Vazgeçme eyleminden ve sonuçlarından emin olduğunda kanaat getiren hakim davacıya dosyasını çekişmeli boşanma davasına dönüştürmek istiyorsa süre verir.

Bu süre genelde iki haftalık yasal süredir. Bu yasal süre içerisinde davacı, usulüne uygun düzenlenmiş ve dava için hayati önem taşıyan çekişmeli boşanma dava dilekçesini hazırlayıp dosyaya sunmak zorundadır. Sunmaması halinde anlaşmalı boşanma davası reddedilecektir. Gerekli yasal şartları taşıyan, boşanmanın gerekçelerinin usulüne uygun şekilde anlatıldığı, kanun maddelerinin açıklandığı, Yargıtay kararlarının eklendiği muntazam düzenlenmiş bir dilekçe sonrasında dosya, anlaşmalı boşanma dosyası olmaktan çıkarak çekişmeli boşanma dosyasına dönüşecektir.

Dilekçe ile ilgili mutlaka alanında uzman Ankara boşanma avukatlarından yardım almanızı tavsiye ederiz. Bu durumda artık davalının boşanmayı kabul edip etmemesinin bir önemi olmayacaktır. Bundan sonraki süreçte dosya çekişmeli boşanma davalarındaki süreçle aynı şekilde işleyecektir. Bu konu ile ilgili detaylı bilgi almak için çekişmeli boşanma dosyaları ile ilgili yazdığımız yazılarımızı okuyabilirsiniz.

 

Anlaşmalı boşanma duruşması bittikten sonra itiraz edilebilir mi?

 

Bazı durumlarda taraflar duruşmada anlaştıklarını beyan ettikten sonra protokolden dönme iradelerini ortaya koyabiliyorlar. Duruşmada protokolü kabul ettiğini söyleyen taraf yine yukarıda bahsettiğimiz gibi çeşitli sebeplerle bu düşüncesinden vazgeçebiliyor. Bu durumda yapılacak şey, gerekçeli kararın yazılmasından ve taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süresi içerisinde karara itiraz etmek olacaktır.

Haklı gerekçelerle karara itiraz eden tarafın itirazı Bölge Adliye Mahkemesinde değerlendirilecek ve dosyanın çekişmeli olarak devam edip etmeyeceğinin taraflara sorulması için ilk derece mahkemesine dönebilecektir. Sonrasında süreç yukarıda anlattığımız gibi işleyecektir. Bu konuda ciddi bir hak kaybına uğramamak için mutlaka dava esnasında boşanma avukatlarından yardım almanızı tavsiye ederiz. 

Diğer Bloglar

Ankara Boşanma Avukatı

2021-06-29 16:41:21

Ankara Boşanma Avukatı
Ceza Avukatı Nedir?

2021-06-29 16:39:40

Ceza Avukatı Nedir?
Ceza Avukatı

2021-06-29 16:38:15

Ceza Avukatı
Ankara Avukat Arıyorum

2021-06-29 16:36:33

Ankara Avukat Arıyorum
Bayan Boşanma Avukatı

2021-05-24 08:55:26

Bayan Boşanma Avukatı
Whatsapp
Bizi Arayın!