Anlaşmalı Ve Çekişmeli Boşanma Arasındaki Farklar Nelerdir?

Anlaşmalı Ve Çekişmeli Boşanma Arasındaki Farklar Nelerdir?

Anlaşmalı Ve Çekişmeli Boşanma Arasındaki Farklar Nelerdir?

Evlilik sürecinde yaşanan problemler nedeniyle evliliğin sona erdirilmesi kararı alındığında mahkemeye başvuru yapmak gerekmektedir. Ancak boşanmalar her zaman için kolay gerçekleşen davalar değildir. Kimi zaman istenmeyen kimi zaman ise iki tarafın da boşanmayı istediği boşanma davaları olabilmektedir. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma olmak üzere iki farklı türde boşanma davası bulunmaktadır. Bir tarafın evliliği sürdürmek istemesi diğer tarafın boşanmak istemesi neticesinde çekişmeli boşanma gerçekleşir. İki tarafın da aralarında anlaşmasıyla boşanmaya karar vermesi ise anlaşmalı boşanma olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ülkemizde Medeni Kanun evliliği ve boşanmayı düzenleyen bir kanun dur. Bu kanun uyarınca boşanma sebepleri belirlenmiştir. Bu sebepler arasında zina, hayata kastetme, aşağılayıcı veya onur kırıcı davranış, suç işlemek, terk etmek, akıl rahatsızlığı gibi problemler, fiziki ya da ruhsal olarak şiddet uygulamak, evlilik birliğinin bozulması gibi durumlar olarak özetlemektedir. Bu durumları gerçekleşmesi neticesinde haklı olarak boşanma davası açılabilir.

Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma arasındaki farkların anlaşılabilmesi için öncelikle anlaşmalı boşanmada ki prosedürlerin incelenmesi gerekmektedir. Anlaşmalı boşanmada Medeni kanunun 166. Maddenin 3. Fıkrasındaki hükümdar dikkate alınır. Bu hükümler evliliğin en az 1 yıl olması, anlaşma protokolünün düzenlenmiş olması. Mahkemeye beraber başvurunun yapılması ya da her iki tarafında başvuruyu kabul etmesi, velayet, ortak konut, nafaka ve tazminat, ev eşyaları gibi her konudaki paylaşım protokolle kararı alınmış olmalıdır. Heriki bireyde özgür olarak hakim karşısında kendi beyanlarını özgürce dile getirmelidir.

Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma arasındaki farkı çekişmeli boşanma prosedürleri oluşturmaktadır. Çekişmeli boşanma davasına ancak az kusurlu yada kusursuz taraf açabilir. Kusurlu tarafın mahkeme başvurusu yapması durumunda diğer eşin itirazı dikkate alınır. Çekişmeli boşanmada kusur oranları belirlenerek Ayrıca çocuğun velayeti nafaka ve benzeri birçok durumda mahkeme tarafından kararlaştırılır. Anlaşmalı boşanmalar genellikle tek celsede tamamlansa da çekişmeli boşanmalar genellikle tek celsedetamamlanmayarak birkaç duruşma yapılması gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanmada Prosedür Nasıl Gerçekleşir?

Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma birbirlerinden işlem olarak farklı ilerlemektedir. Anlaşmalı boşanmada boşanma nedeni net bir şekilde açıklanmaktadır. Buna göre 1 yılda daha fazla evli kalmış insanlar beraber mahkemeye başvuruda bulunabilirler. Ancak burada belirtilen boşanma sebepleri mahkemeye sunulmalıdır. Aynı zamanda mahkemenin baz alacağı prosedürler karı koca arasında kararlaştırılan prosedürler mahkeme heyetine sunulmalıdır. İçerisinde mal paylaşımının, nafakanın, çocuk velayetinin ve daha birçok konunun olduğu bu prosedür davanın hakimi tarafından dikkate alınarak karar yapılan prosedüre uygun bir şekilde verilir. Böylece genellikle tek celsede boşanma işlemi gerçekleştirilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus her iki bireyin de aynı anda beraberce mahkemeye başvuru yapması veya eşlerden birisi mahkemeye başvuru yaptığında diğerinin bu başvuruyu kabul etmesidir. Aynı zamanda anlaşmalı ve çekişmeli boşanmaarasındaki farkları oluşturan küçük detaylar bulunmaktadır.

Çekişmeli Boşanmada Anlaşmazlık Nasıl Sürer?

Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma arasında ciddi manada büyük farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar boşanma sürecinin uzamasına da neden olmaktadır. Anlaşmalı boşanmada birçok şey mahkeme öncesinde belirlenmişken çekişmeli boşanmada eşler arasında bir anlaşma söz konusu değildir. Bu nedenle de boşanma sonrasında ki nafaka, velayet mal paylaşımı gibi birçok konunun tek tek hakimler tarafından kusur oranlarının belirlenerek karara bağlanması gerekmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında tarafların iddialarını kanıtlamaları için mahkemeye belgeler sunması gerekmektedir. Aynı zamanda belgesinin haricinde de itirazların olması durumunda savunmanın yapılabilmesi gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında hukuk danışmanlığı hizmeti alınarak sözleşmenin yapılabilmesi ve gerekli prosedürlerin öğrenilmesi mümkündür. Ancak çekişmeli boşanma davasında avukatsız olmak ciddi manada sonucu etkileyebilir. Çekişmeli boşanmasında acilenavukat tutulması önerilmektedir.

Çekişmeli boşanma sebepleri arasında genellikle şiddet vb. durumlar söz konusudur. Eşler arasında şiddet durumunun olması ise hakimin ailenin korunması ve kadına şiddetin önlenmesine dair kanun hükümlerinin uygulanmasını gerektirmektedir. Bu kanun hükmünce şiddeti gören eşe geçici koruma tedbiri alınabilir. Aynı zamanda tazminatın veya eşlerden birinin mal kaçırma eyleminde olması durumunda paylaşmak konu olacak malların yönetiminin tedbirle kısıtlanması mümkündür. Detaylı olarak incelendiğinde anlaşmalı ve çekişmeli boşanma arasında ki farklar genel itibarıyla bu şekilde açıklanabilir.

Diğer Bloglar

Ankara Boşanma Avukatı

2021-06-29 16:41:21

Ankara Boşanma Avukatı
Ceza Avukatı Nedir?

2021-06-29 16:39:40

Ceza Avukatı Nedir?
Ceza Avukatı

2021-06-29 16:38:15

Ceza Avukatı
Ankara Avukat Arıyorum

2021-06-29 16:36:33

Ankara Avukat Arıyorum
Bayan Boşanma Avukatı

2021-05-24 08:55:26

Bayan Boşanma Avukatı
Whatsapp
Bizi Arayın!