Boşanma Davaları İçin Boşanma Avukatı Gerekli Midir?
Türk hukuk sisteminde hiçbir dava da avukat tutmak zorunlu değildir. Anayasal bir hak olan dava takip hakkı Türk vatandaşı olan herkesin hakkıdır. Bu konuda da bir avukat tutmak zorunlu değildir.
Peki boşanma davaları için boşanma avukatı gerekli midir?
Öncelikle şu hususa dikkat çekmek gerekir. Hukuk sisteminde ve Avukatlık Kanunu gereğince bir avukatın uzmanlık sıfatı yoktur. Yani boşanma avukatı, ceza avukatı gibi yazılanlar o avukatın sadece yoğunlukta hangi dosya aldığını vurgulamak için kullanılmaktadır. Literatürde böyle bir uzmanlık olmadığını vurgulamak gerekir. Boşanma davaları ise her davadan daha çok kişisel olduğu için uygulama alanı çok geniş davalardır. Bu konu ile verilmiş binlerce Yargıtay Kararı olduğundan kararlara ve kanuna hakimiyet davanın iyi bir şekilde ilerlemesi için oldukça önemlidir. Dava dilekçesinin oluşturulmasından, dilekçenin düzenlenmesi, davanın açılması, tebligatların yapılması, ön inceleme ve tahkikat duruşmalarında söylenmesi gerekenler, tanıklar, tanıkların ve delillerin bildirilmesi, tanıkların dinlenmesi, karar ve karara itiraz aşamaları oldukça fazla hukuki bilgi gerektirmektedir. Bu sebeple de her ne kadar hukuki durumda avukat tutmak zorunlu olmasa da avukat ile süreci yürütmek karınıza olacaktır. Zira işini gerekli özen ve itinayı göstererek yapan avukat sayesinde dosyanız istediğiniz gibi sonuçlanabilecektir.
Taraflara önemsiz gibi görünen usuli işlemler yahut hiç bilinmeyen noktalar bazen dosyanın reddedilmesine neden olmaktadır. Bu sebeple her ne kadar zorunlu olmasa da avukat tutmak faydalı olacaktır. Bu durum hukukun diğer alanlarında da geçerlidir. Ankara da bulunan bir kişi Ankara boşanma avukatlarından birisi ile anlaşmak istediğinde dosyasının takibini bundan sonrasında avukat yapacağından daha rahat olacaktır. Aksi halde eksik bir işlem yapıp yapmadığından şüphelenecek olan kişi için süreç daima sürprizlerle dolu olacaktır.