Boşanma Davalarında Kadının Hakları Nelerdir

Boşanma Davalarında Kadının Hakları Nelerdir

Boşanma Davalarında Kadının Hakları 

Boşanma davalarında kadının hakları boşanma süreci içinde ve boşanma sonrasında olarak ikiye ayrılmaktadır. Boşanma sürecinde kadının sahip olduğu haklardan en önemlisi ayrı yaşama talebinde bulunabilmesidir. Evlilik sürecinde aynı evde yaşayan taraflar boşanma süreci boyunca sürecin etkilenmemesi ve tarafların birbirlerine zarar vermemeleri için ayrı yaşama talebinde bulunulabilmektedir. Bunun yanı sıra kadın ortak konutun özgülenmesi hakkı veya çocuğun teslim edilmesi gibi bazı taleplerde bulunabilmektedir. Boşanma davası süresi boyunca taraflardan biri diğerinden tedbir nafakası talebinde bulunabilmektedir. Tedbir nafakası dava süreci boyunca devam ederken dava sonucunda tedbir nafakası ortadan kalkar ve mahkemenin kararına bağlı olarak nafaka ödenmeye başlanır.

Şiddete Maruz Kalan Kadın Eşine Boşanma Davası Açabilir Mi?

Aile içinde yaşanan şiddet olayları son dönemde artmaya devam etmektedir. Özellikle kadınların aile hayatında yoğun olarak maruz kaldıkları fiziksel ve psikolojik şiddet olayları sonucunda boşanma davaları açılmaktadır. Bu noktada en önemli konu dava açma süreleridir. Şiddet olayının yaşanmasının ardından 6 ay içinde boşanma davası açılabilmektedir. Bu süre içinde açılan dava özel nitelikte olup belli kalıplara sahiptir. Bu davayı açma hakkı 5 yıl içinde düşmektedir. Şiddet gören taraf şiddet olayının yaşanmasından 5 yıl sonra da bu olayı ileri sürerek dava açabilmektedir. Ancak bu durumda açılacak dava özel dava konumundan çıkarak genel bir boşanma davası konumunda görülmektedir.

Uzaklaştırma Kararı Almasına Rağmen Mağduriyet Yaşayan Kadın Nasıl Bir Yol İzlemelidir?

Özellikle şiddet olayları sonucunda açılan boşanma davaları sırasında hâkimler şiddet uygulayan tarafa diğer taraftan uzaklaştırma kararı almaktadır. Bu karar sonucunda taraflar birbirlerine belli bir mesafeden daha fazla yaklaşamamaktadır ancak bazı kişiler bu karara uymamaktadır. Bu karara uyulmadığında ne gibi bir ceza verileceği ise kanunlarda açık olarak belirtilmiştir. Uzaklaştırma kararına uymayan eş tarafından mağduriyet yaşayan taraf kolluk güçlerine başvurarak karşı tarafın zorlama hapsine alınmasını sağlayabilir. İlk zorlama hapsi 10 gün kadar sürerken bu cezanın ardından tekrarlanan her ihlal için 15 günden 30 güne kadar zorlama hapis cezası uygulanmaktadır.

Diğer Bloglar

Ankara Boşanma Avukatı

2021-06-29 16:41:21

Ankara Boşanma Avukatı
Ceza Avukatı Nedir?

2021-06-29 16:39:40

Ceza Avukatı Nedir?
Ceza Avukatı

2021-06-29 16:38:15

Ceza Avukatı
Ankara Avukat Arıyorum

2021-06-29 16:36:33

Ankara Avukat Arıyorum
Bayan Boşanma Avukatı

2021-05-24 08:55:26

Bayan Boşanma Avukatı
Whatsapp
Bizi Arayın!