Boşanma Davasında Temyiz Ne Zaman Sonuçlanır?
Boşanma Davasında Temyiz Ne Zaman Sonuçlanır?
Boşanma davasında temyiz ne zaman sonuçlanır diye merak eden kişilerin çoğu davanın sonucunu bekleyen kişilerdir. Genellikle anlaşmalı boşanmalarda temyiz süresi mahkemeye göre değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık bir hafta ile en geç bir ay içinde sonuçlanmaktadır. Eğer yurtdışına çıkma ya da taşınma gibi acil bir durum varsa bu durumda boşanma avukatı ile iletişime geçilerek daha kısa bir sürede sonuçlanması yoluna gidilmelidir. Çekişmeli boşanma davalarında ise davanın açılmasından sonra her iki tarafın da dilekçelerini sunması için gerekli olan sürenin geçmesi yaklaşık olarak 45 gün ile 2 ay arasında sürebilmektedir. Genellikle duruşmanın ilk günü 2 ya da 3 ay sonrasına bırakılmaktadır. Diğer duruşmalar ise 3 veya 4 aylık aralarla yapıldığı için 9 ile 12 ay arasında dava sonuçlanabilmektedir. Ancak tarafların performansları ve mahkemeye göre davanın süresinde değişiklikler olabilmektedir.
Boşanma İstinaf Ne Kadar Sürer?
Yerel mahkemenin vermiş olduğu kararlar, taraflardan ikisi ya da herhangi biri tarafından istinaf edilirse, dava süreci devam etmektedir. Bunun sonucunda ise mahkeme kararı kesinleşememektedir. İstinaf süreci ise ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında sürmektedir. Bu süreçte iki farklı karar verilmektedir. Ya mahkeme kararı onaylamakta ya da kararı kaldırmaktadır. Eğer mahkeme kararı onaylarsa, tarafların başvuruları doğrultusunda dosya temyize gönderilerek kesinleşmektedir. Eğer mahkeme kararı kaldırırsa süreç yeniden başlamaktadır. Buna bağlı olarak da istinaf sürecine başvurabilme hakkı yeniden doğmaktadır. Ancak herhangi yanlış bir işlemin yapılmaması adına anlaşmış olduğunuz boşanma avukatı ile işlemler gerçekleştirilmelidir.
Temyiz Kararı Tekrar Temyiz Edilir Mi?
Mahkemenin incelediği karara karşılık olarak bozma kararının verilmesi durumunda, mahkeme uyma ya da direnme kararı vermektedir. Eğer direnme kararı verilirse, dosya yeniden temyiz merciine gitmekte ve karar yerinde görülürse düzeltim, görülmezse Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderilmektedir. Direnme kararına karşılık olarak verilen ilk karara temyiz başvurusunda bulunmayan biri, temyiz başvurusunda bulunamayacaktır. Eğer mahkeme, bozma kararının ardından uyma kararı verirse, bu durumda taraflardan birisi dosyayı temyiz merciine yönlendirilme konusunda talepte bulunarak dosya temyize gidecektir. Bu konuyla ilgili daha doğru kararların verilebilmesi içinse boşanma avukatı ile iletişime geçilmelidir.