Çekişmeli Boşanma Davasının Anlaşmalı Boşanma Davasına Dönüşmesi
ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASININ ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINA DÖNÜŞMESİ
Çekişmeli boşanma davası nasıl anlaşmalı boşanma davasına döner ve bunun için neler yapmalıyız sorusu birçok kez karşılaştığımız sorulardan birtanesidir. Bu sorunun cevabı her dosyanın kendi içerisinde özel olmasından dolayı değişmekle beraber genel hatlarıyla açıklamada bulunmak istiyoruz.
Çekişmeli olarak açtığımız boşanma dosyasında eşimle anlaşırsak ne olur?
Taraflar son tartışmaların başladığı esnada birbirlerine olan kızgınlık ve kırgınlıkları nedeni ile anlaşmalı boşanma davasına yanaşmak istemeyebilirler. Yahut şartlarda kesinlikle anlaşmamaları, bir tarafın boşanmak istememesi diğer tarafın elinde güçlü delillerin olması gibi seplerlele de çekişmeli boşanma davası açabilirler. Ancak ilerleyen evrelerde dosyadan bekledikleri sonuç alamayacağına inanmaya başlamaları, süreçten yorulmaları ve yıpranmaları, artık düzen kurup hayatlarına devam etmek istemeleri gibi sebeplerle çekişmeli boşanma davası açtıktan sonra şartlarda anlaşarak dosyayı anlaşmalı boşanma dosyasına dönüştürmek isteyebilirler. Öncelikle bu konuda şunu söylemek gerekir ki dava hangi aşamada olursa olsun anlaşmalıya çevrilebilir. Bu dava açıldıktan bir gün sonra olabileceği gibi, davanın bitmesinden bir gün önce de olabilir. Bu sebeple taraflar aralarında anlaşıp imzalayarak düzenleyecekleri protokolle dosyayı her zaman anlaşmalı boşanma dosyasına dönüştürebilirler.
Çekişmeli boşanma davasının anlaşmalı boşanma dosyasına dönüşmesi için neler yapılmalıdır?
Çekişmeli boşanma davasının anlaşmalı boşanma dosyasına dönüşmesi için taraflar öncelikle aralarında protokol düzenlemeli ve bu protokolü dosyaya sunmalıdır. İki tarafın da imzalaması ve tüm şartlarda anlaşılması üzerine düzenlenen protokol dosyaya sunulması ile birlikte taraflar dosyanın anlaşmalı boşanmaya çevrildiğine ilişkin bir dilekçe yazarak mahkemeye sunmalılardır. Yapılan bu işlemlerin geleceğe yönelik hak kaybına yol açmaması için alanında uzman bir Ankara boşanma avukatı ile çalışmanızı tavsiye ederim. Mahkemeye sunulan dilekçe ile hakim yasal şartların oluştuğuna kanaat getirirse duruşma günü belirlenecektir. Daha önceden verilmiş bir duruşma günü olması ve arada çok uzun zaman olması halinde duruşmanın önce çekilmesi için ayrıca dilekçe verilmelidir. Bu dilekçe sonrasında hakimin uygun olduğu bir zamana verilen duruşma gününde taraflar hazır olmalıdır. Sonraki süreç anlaşmalı boşanma davalarındaki süreçle aynıdır. Bu konuda anlaşmalı boşanma davaları ile ilgili yazılarımızı okuyabilirsiniz.