İstinaf Süresi Ne Kadar?
İstinaf süresi ne kadar sürer?
İstinaf mahkemesi ilk derece mahkemesinin kararlarını denetler. Bu kanun yoluna başvurmak için ilgili istinaf mahkemesine dilekçe vermek gereklidir. Başvuru yapılmadığında re’ sen yapılmamaktadır. Bu sebeple kişinin bu yönde bir talebi gerekmektedir. Başvuru yapmak isteyenler istinaf süresi ne kadar merak etmektedir. İstinaf süresinin başlaması için taraflara tebliğ edilmesi gerekmektedir. Başvuru süresi tebliğ edildikten itibaren başlar ve 2 haftadır. Yerel mahkemenin vermiş olduğu karardan sonra 2 hafta içerisinde yapılan başvuru usule uygun olacaktır. Tefhim olduğu durumda ise süre başlamaktadır. Yani karar yüz yüze açıklanmış olur ve bu sebepten ayrıca posta ile tebliğ alınması beklenmemektedir.
İstinafa Giden Dava Ne Zaman sonuçlanır?
İstinafa giden davaların ne zaman sonuçlandığı çok merak edilmektedir. Bu konuda etkili olan çeşitli ayrıntılar bulunmaktadır. Bunlardan ilki tabii ki mahkemenin ne kadar yoğun olduğudur. Bunun yanında yargılamadan sorumlu hakimin ne kadar hızlı bir şekilde davayı göreceği de büyük bir önem taşımaktadır. Müvekkiller davaya ilişkin işlemlerin vaktinde yapılması için ilgili masrafları vaktinde yatırmalı ve prosedürlere uygun hareket etmelidir. Aksi halde daha geç sonuçlanabilmektedir. Bununla birlikte bilirkişinin hazırladığı raporun beklenmesi de vakit alabilmektedir. Yine tebliğden sorumlu posta çalışanları yoğunluktan dolayı bazı işlemlerin gecikmesine sebep olabilmektedir. Her yıl iş yükü artan mahkemeler davaları sonuçlandırmakta zorlanmaktadır. Bu sebeple yoğunluktan dolayı 2 yıl gibi bir sürede istinaf süresi tamamlanmakta olup dava sonuçlanabilmektedir.
İstinaf Süresi Geçerse Ne Olur?
İstinaf kanun yoluna başvurmak için sürenin geçmemiş olması oldukça önemlidir. Başvuru yapmak için istinaf süresi geçtiği takdirde kişi kesinleşen kararı kabul etmiş sayılır. Ayrıca istinaf başvurusunda bulunmayan tarafın ek talepleri göz önünde bulundurulmayacaktır. Bu sebepten tebliğ ya da tefhimden itibaren 2 hafta içerisinde istinafa başvurmak büyük önem taşımaktadır. İstinaf dilekçesi verileceği takdirde mutlaka gerekçeler belirtilmelidir. Ayrıca hukuk davalarında istinaf aşamasında bazı işlemler yapılamamaktadır. Sadece mevcut kararın denetlemesi gerçekleştirilecek olduğundan yeni vakıalar ileri sürülememektedir. Yeni ya da yerel mahkeme tarafından reddedilen deliller de istinaf aşamasında ileri sürülemezler.