Koruma Talebi Dilekçe Örneği ve Uzaklaştırma Dilekçesi
Koruma Talebi Dilekçe Örneği ve Uzaklaştırma Dilekçesi
Koruma ve uzaklaştırma talebi bireylerin psikolojik şiddet, fiziksel şiddet, cinsel veya ekonomik şiddet gibi maruz kaldığı durumlarda kendi canını ve malını koruması için başvurduğu bir yöntem olmaktadır. Gerekli kolluk kuvvetlerinin ise size yardım etmesi ve koruma-uzaklaştırma kararlarının çıkması için ise dilekçe yazılması gerekmektedir. Yazılan dilekçe sonrasında ise gerekse dava açılarak gerekse de mülki amir tarafından dava sürecine kadar hem kendisinin hem de etrafında bulunan kişilerin korunması için kararlar alınabilmektedir. Böylelikle maruz kalınan şiddeti yapan kişinin aynı şekilde davacı olan kişiye hiçbir şekilde zarar vermemesi için kanunen yasak koyulmakta ve koruma işlemi yapılmaktadır.
Mülki Amir Tarafından Verilecek Koruyucu Tedbir Kararları
Koruma ve uzaklaştırma talebi kanunlar kapsamında mülki bir amire yöneltilmesi durumunda belge ve delil aranmaksızın ilgili talep bakanlık veya kolluk kuvvetlerinin karar vermesi için başvuru da bulunmaktadır. Bu başvuru sonrasında ise mülki amir kişi hakkında alacağı koruyucu tedbirler şunlardan oluşmaktadır:
-Kendisine ve gerekiyorsa onunla beraber olan çocuk, anne veya diğer onunla yaşayan kişilere bulunduğu yerde veya başka bir yerde barınması için olanak sağlaması gerekmektedir.
-Diğer kanunlar kapsamında yapılabilecek olan yardımlar gizli tutularak geçici bir süreliğine maddi yardım yapılarak geçimini sağlamasına yardım etmek.
-Psikolojik, mesleki ve hukuki yönden rehberlik ve danışma hizmeti verilerek kişinin ruh durumunun iyi hale getirilmesi için yardım edilmesi sağlanmaktadır.
-Gerekli olması halinde ise kişinin iş hayatına başlaması sürecinde veya başladıktan sonra belli bir süre kreş imkanı verilmesi sağlanmaktadır.
Aile Mahkemesine Verilmesi Gereken Uzaklaştırma Dilekçesi
Koruma ve uzaklaştırma talebi alınması için aile mahkemelerine uzaklaştırma dilekçesi verilmesi ve daha sonrasında ise bu dilekçenin işleme koyulması gerekmektedir. Bunun için ise dilekçenin başlığına Nöbetçi Aile Mahkemesi Sayın Hakimliğine diye başlık atılması gerekmektedir. Daha sonrasında ise davacı, adres, davalı, adres, konu ve açıklamaların bulunduğu bir dilekçe yazılması gerekmektedir. Dilekçe hakkında detaylı bir bilgi almak ve yardımcı olmak için ise kadın dayanışma merkezlerine gidilebilmektedir veya bir avukat ile anlaşılarak hukuki sürecin doğru bir şekilde ilerlenmesi sağlanmaktadır.