Nafaka ile ilgili Sık Sorulan Sorular
Boşanma davası açtım, hemen nafaka bağlanır mı?
Açılan boşanma davası sonrasında dava dilekçesinde kendinizi nasıl ifade ettiğiniz ayrıca önemli bir husus olmakla birlikte hakim sosyal kültürel ekonomik durum araştırması yaptıktan sonra tedbir nafakası bağlanmasına karar verebilir.
Boşandığım eşim çalışmıyor, yine de çocuğum için nafaka alabilir miyim?
İştirak nafakası takdir edilirken; çocuğun yaşı, ihtiyaçları, okul seviyesi, sosyal çevreye göre yaşam seviyesi, velayet tevdi edilen tarafın ekonomik durumu ile nafaka yükümlüsünün mali gücü birlikte değerlendirilip, hakkaniyete uygun bir nafakaya karar verilmelidir. Eşiniz çalışmasa bile ebeveynin çocuğun ihtiyaçlarına yönelik tüm giderlerine katılma yükümlülüğü olduğu için hakimin takdir edeceği uygun miktarda nafaka bağlanabilir.
Boşanmak istemiyorum ama eşim eve bakmıyor. Bu durumda da nafaka alabilir miyim?
Evet alabilirsiniz. Nafaka sadece boşanma davasıyla birlikte talep edilebilen bir kavram değildir. Boşanma davasının öncesinde esnasında ve sonrasında nafaka talep edilebilir.
Çocuklarım ve kendim için aynı anda nafaka alabilir miyim?
Evet alabilirsiniz. Sadece çocuklara yahut sadece eşe nafaka verilir algısı halkımızda çok yaygın olan yanlış bir görüştür. Şartlar oluşuyorsa hem eşe hem de çocuklara nafaka bağlanabilir.
Ben boşandığım eşimden çok maaş alıyorum. Bu durumda kendim için nafakası alabilir miyim?
Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Ancak sizin maaşınızın eşinizden daha yüksek olması halinde yoksulluğa düşeceğiniz kabul edilmeyeceğinden nafaka bağlanması zor olabilir.
Ben boşandığım eşimden çok maaş alıyorum. Bu durumda çocuklarım için nafaka alabilir miyim?
Velâyetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlâk bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır. Maaşınız eşinizden çok bile olsa eşiniz çocuğunuzun giderlerine katılma yükümlülüğü olduğundan çocuklarınız için nafaka alabilirsiniz.
Nafakam birikti. Eski eşim ödemiyor. Ne yapabilirim?
Nafaka yükümlüsü her ay düzenli olarak nafakasını ödemek zorundadır. Ödemediği takdirde nafaka alacaklısı nafaka alacakları için icra takibi başlatabilir. İcra takibinde yapılan usuli işlemlerle nafakasını tahsil edemeyen nafaka alacaklısı bu konuda uzman bir avukatla çalışacak nafaka yükümlüsünün 3 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasını isteyebilir.
Nafaka miktarının belirlenmesinde kesin bir hesaplama aracı var mıdır?
Ne yazık ki nafaka miktarını tam olarak belirleyecek sistematik bir sistem Türk Hukukunda mevcut değildir
Kaç farklı nafaka davası açılabilir?
4 farklı nafaka türü vardır ve bunlar için nafaka davası açılabilir. Bunlar yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, tedbir nafakası, bakım nafakasıdır. Anılan türlerin içeriklerine nafakaya ilişkin makalemizde ayrıntılarıyla değindik.
Çocuğum için ne kadar nafaka isteyebilirim?
Nafaka miktarı şartlara göre değişmektedir. Çocuğun hayat standartları, boşanılan eşin maaşı düşünülerek hakim sosyal kültürel ekonomik durum araştırması yaptıktan sonra nafaka miktarına karar verir.
Aldığım nafakanın miktarı çok düşük. Dava açabilir miyim?
Nafaka artırım davası açılabilir. Nafaka artırım davası, boşanmanın kesinleşmesinden ve nafakanın bağlanmasından sonra nafaka yükümlüsünün gelirinde artış olması, nafaka alacaklısının maddi durumunun kötüleşmesi, diğer bir deyişle tarafların mali durumlarındaki değişiklik sebebi ve alınan nafakanın istenilen amacı karşılayamaması durumunda açılabilecek davadır.
Nafaka borcum hiç bitmeyecek mi?
Nafaka her ay doğan bir borçtur. Kendiliğinden sona ermesi mümkün değildir. İştirak nafakasında çocuk 18 yaşına gelene kadar nafaka devam eder. Yoksulluk nafakasında ise eşin yeni bir evlilik yapması, ekonomik durumunun çok iyileşmesi hallerinde nafakanın kaldırılması için dava açılabilir.
Nafakanın toplu ödenmesini isteyebilir miyim?
Bu hususta hakimin takdiri önemlidir. Hakim nafakanın irat biçiminde ödenmesine karar verirse nafaka borcu her ay doğar. Ancak bazı durumlarda hakim nafakanın toplu olarak ödenmesine de karar verebilir.
Ne zamana kadar nafaka için dava açabilirim?
Şartların varlığı halinde nafaka alacaklısı her zaman nafaka bağlanmasını talep edebilir. Bu konuda bir zamanaşımı yoktur.
Sadece kadınlar mı nafaka alır? Erkekler nafaka alamaz mı?
Her ne kadar toplumumuzda erkekler nafaka talep edemez, sadece kadınlar nafaka talep edebilir gibi yanlış bir kanaat oluşmuşsa da erkekler de yapılacak sosyal kültürel ekonomik durum araştırmasına göre nafaka talep edebilir. Örneğin erkek çalışmıyordur, kadın ise çalışıp para kazanıyordur. Bu durumda erkek çalışmadığını inandırıcı delillerle ispat edebilirse nafaka talebinde bulunabilir.
Süresiz nafaka kalkıyor mu?
"Ömür boyu nafaka” ödenmesine yönelik itirazları değerlendiren Hükümet, bu konuda çözüm arayışı çerçevesinde harekete geçtiği, Adalet Bakanlığı’nın, nafaka hesaplamasında 5 alternatifli bir çalışma yürüttüğü belirtildi. Henüz tasarı aşamasında olduğu ifade edilen teklifte nafakanın “evli kalma süresi”, “çocuk olup olmaması”, “boşanan kadının yaşı”, “gelir durumu” ve “kusur durumu” dikkate alınarak hesaplanacağı aktarıldı. Ancak anılan hususlar henüz tasarı aşamasındadır.