Sulh Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar?
Sulh ceza mahkemeleri hangi davalara bakar?
Türk Ceza Kanunu’nda bazı suçlar için mahkemeler düzenlenmiştir. Bu düzenlenen mahkemeler kendi alanlarına giren konular ile ilgili davalara bakmakta ve ilgili kararları vermektedir. Bu noktada karşımıza çıkan Sulh Ceza Mahkemesi veya diğer bilinen isi ile sulh ceza hakimliği Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre yapılan işlemlere karşı yapılan itirazlar veya bazı idari itirazları karara bağlamaktadır. Bu durumda kanunda genel olarak sulh ceza mahkemeleri hakimlik olarak düzenlenseler de tutuklama gibi veya bazı durumlarda mahkeme olarak da davrandığı için mahkeme olarak adlandırılmaktadır. Sulh ceza hakimlikleri genel olarak soruşturma aşamasında yapılan işlemlere karşı başvurulabilmektedir.
Sulh Ceza Hakiminin Görevleri
Sulh ceza hakimlerine kanunda bazı görevler verilmiştir. Bu görevler 5271 sayılı kanunda tahdidi olarak sayılmıştır. Bu sayılan görevlerden bazıları ise gözlem altına alma kararı, yakalama kararına itiraz, gözaltına alma kararına itiraz, adli arama kararı, ek koyma kararı veya adli kontrol kararı gibi soruşturma aşaması ile ilgili durumlardır. Ayrıca soruşturma dosyası ile ilgili yayın yasağı kararı, cumhuriyet savcılarının verdiği kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararının itiraz mercii olarak görev yapması ve idarelerin verdiği idari yaptırımlara karşı kanunun sulh ceza hakimini görevli kıldığı durumlarda inceleme yapmaktır. Sulh Ceza Mahkemesi genel olarak soruşturma aşaması ile ilgili kararlar verse de idari kararlar ile ilgili son derece mahkemesi olarak da görev yapabilmektedir.
Sulh Ceza Mahkemesinde Görülen Davalar Nelerdir?
Sulh ceza hakimliklerine genel olarak soruşturma aşamasında yapılan işlemler ile ilgili başvurulmaktadır. Kanunda bu hakimlerin hangi davalara bakacakları sayılmışlardır. Soruşturma aşamasında yapılan işlemlerin haksız olduğu veya bu işlemlere gerek olmadığı ile ilgili olarak sulh ceza hakimliklerine başvurulabilmektedir. Bu işlemler gözlem altına alma kararı, yakalama kararı, gözaltına alma kararı veya tutuklama kararına itirazların inceleme noktası olarak görev yapmaktadır. Ayrıca kolluğun adli arama kararı alması veya önleme kararı alınması gibi işlemler Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yapılmaktadır. Ayrıca bazı kanunlarda öngörülen bazı idari yaptırımlara karşı itiraz mercii olarak da sulh ceza hakimliği görev yapmaktadır.