Tedbir Ve İştirak Nafakası Nedir?

Tedbir Ve İştirak Nafakası Nedir?

Tedbir Ve İştirak Nafakası Nedir?

Boşanma sonucunda hükmedilen nafaka ödeme olayı nafakanın gerekliliğine ve hak edişine göre farklılık göstermektedir. Tedbir nafakası nafaka türleri arasında en çok bağlayıcılığı olan ve her halükarda kadın ve çocukların hak ettiği bir nafaka türüdür. Boşanma nedeniyle tarafların yaşam standartlarının olumsuz yönde değişmemesi açısından verilen bir nafaka türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Taraflardan birinin zorlanması ya da maddi zorluklara düşmesiyle gündeme gelmektedir.

İştirak nafakası ise velayeti kendisine verilmeyen çocukların lehine ödenmekte olan nafaka türüdür. Bu nafakada iki tarafında kusurlarının Hiçbir önemi yoktur. Bu nafaka türünde 18 yaşını geçmemiş olan çocukların eğitim sağlık barınma ve benzeri ihtiyaçlarının eksiksiz olarak karşılanması öngörülmektedir. Burada velayet verilmeyen eşin mali gücü oranında çocukların giderlerine destek olması sağlanmaktadır.

Tedbir Nafakası Hangi Durumlarda Kesilir?

Tedbir nafakasının ödenmesi için bazı şartlar vardır. Bu şartlar bağlayıcı şartlardır. Tedbir nafakasında yalnızca eşin değil çocukların durumu esas alınmaktadır. Çocukların yaşam alanları yaşam standartları etkilenmemesi için karar verilen tedbir nafakası bazı durumlarda iptal edilebilir. Davanın kesinleşmesi ile beraber hakim tarafından tedbir nafakası sonlandırılabilir. Aynı zamanda hakim tedbir nafakasının farklı niteliklerde başka bir nafaka ile yerini değiştirerek devam edilmesine de hükmedebilir.

Ödenmeyen Nafaka İçin Nereye Başvurulur?

Tedbir nafakası başta olmak üzere birçok nafaka türü mahkeme tarafından belirlenmiş olduğu için nafaka ödeyecek kişi için bağlayıcılığı bulunmaktadır. Nafakanın ödenmemesi durumunda cezai yaptırımları bulunmaktadır. Cezai yaptırımlar göz ardı edilmeden nafakanın ödenmesi gerekmektedir. İcra iflas kanunun belirlemiş olduğu nafaka hükümlüsünün nafakayı ödememesi halinde 3 ay tazyik hapsi öngörülmüştür.

Mahkeme kararı ile belirlenmiş olan nafaka türü ve nafaka miktarı nafaka ödemeye mahkum edilen kişi tarafından eksiksiz olarak ödenmelidir. Aksi takdirde hapis cezasına Varan yaptırımlar uygulanmaktadır. Ancak hapis işlemi yalnızca caydırıcı bir cezadır. Hapis yatan kişinin hapiste geçirdiği süre cezası yerine sayılmamaktadır. Nafaka ödemesi alamayan bireyler son 6 aydan beridir oturdukları şehirdeki semt mahkemesine müracaat edebilirler ancak tedbir nafakası alan kişiler mahkemenin sonuçlanması nedeniyle mahkemenin hükümlerine göre hareket etmelidirler.

Diğer Bloglar

Ankara Boşanma Avukatı

2021-06-29 16:41:21

Ankara Boşanma Avukatı
Ceza Avukatı Nedir?

2021-06-29 16:39:40

Ceza Avukatı Nedir?
Ceza Avukatı

2021-06-29 16:38:15

Ceza Avukatı
Ankara Avukat Arıyorum

2021-06-29 16:36:33

Ankara Avukat Arıyorum
Bayan Boşanma Avukatı

2021-05-24 08:55:26

Bayan Boşanma Avukatı
Whatsapp
Bizi Arayın!