Temyize Giden Dava Ne Zaman Sonuçlanır 2021?
Temyize Giden Dava Ne Zaman Sonuçlanır
İlk olarak temyizin ne demek olduğunu açıklamak gerekmektedir. Yerel mahkemelerde veya istinaf mahkemelerinde verilen kararların son itiraz mercii Yargıtay’dır. Bu noktada Yargıtay’a yapılan itirazlar Temyiz dosyası olarak adlandırılmaktadır. Temyiz dosyalarının sonuçlanma süreleri ise davacı veya davalılar tarafından en çok merak edilen konulardan biridir. Bu noktada temyiz kararı verilmesi için geçecek süre pek çok farklı değişken ile ilgilidir. Özellikle başvuru yapılan dosyanın ve dosya ile ilgili yapılması gereken işlemlerin tam olarak mahkemeye sunulması büyük önem taşımaktadır.
Temyiz Kararı Ne Kadar Sürede Belli Olur?
Hukukumuzda Yargıtay tarafından yapılan bir son derece incelemesi olan temyiz yargılaması hakkında en çok merak edilen husus ne kadar süreceğidir. Bu noktada belli bir süre vermek mümkün olmasa da temyiz kararı verilmesini hızlandıracak bazı unsurlar mevcuttur. Bu noktada ilk bakılması gereken şey başvurulan mahkemenin dava yoğunluğunun ne derecede olduğudur. Mahkeme az bir dava yoğunluğuna sahip ise işlemleriniz hızlıca yapılarak sonuçlandırılabilmektedir. Temyiz süresi mahkeme dışında bazı bileşenlere göre de değişiklik gösterebilmektedir. Yargılama sırasında bilirkişiye ihtiyaç duyulmuş ise bilirkişi incelemesinin hızı veya ilgililere dava tebligatlarının ne kadar hızlı ulaştırıldıkları dahi bu süreyi etkilemektedir. Ancak temyiz süresini azaltacak en önemli unsurlardan biri tarafların ilgili belgeleri zamanında teslim etmesi ve tarafların avukatlarının incelemeyi dikkat ile takip etmesidir.
İstinaf Sonucu Ne Zaman Gelir?
Aynı temyiz gibi yerel mahkemelerde verilen kararlara karşı bir itiraz merciidir. İlk derece mahkemeleri için istinaf mahkemesi olarak kurulan bölge adliye mahkemeleri Yargıtay’ın üzerindeki dava yükünü azaltmaya çalışmaktadır. Ancak istinaf yoluna başvurulan davaların her geçen yıl daha fazla artması ile bu mahkemelerde de iş yoğunluğu giderek artmaktadır. 2018 yılında Bölge Adliye Mahkemelerinde yapılan istinaf incelemeleri ortalama olarak 70 günde tamamlanmaktaydı. Bu süre son iki yılda hızla artmaya devam etmektedir. İstinaf ve temyiz süresi konusunda genel olarak çok nüfusu olan bölgelerde yapılan incelemeler daha uzun sürerken daha az nüfuslu olan ve daha az dava yükü olan bölgelerde yapılan istinaf incelemeleri daha kısa sürmektedir.