Yaş Düzeltme, Küçültme ve Büyütme Davalarına Hangi Avukat Bakar
Yaş Düzeltme, Küçültme ve Büyütme Davalarına Hangi Avukat Bakar?
Yaş düzeltme, küçültme ve büyütme davaları yaşanılan bölgedeki görevli olan yetkili mahkemeye başvurulması sonucunda işleme koyularak yargılama süreci gerçekleştirilmektedir. Genellikle de bu tarz mahkemelere Asliye hukuk mahkemeleri bakmaktadır. Dava sırasında herhangi bir avukat tutma zorunluluğu olmamaktadır. Ancak hukuki sürecin doğru bir şekilde ilerlemesi ve olumlu bir şekilde sonucun alınması ise bir avukat ile anlaşmak oldukça önemlidir.
Yaş Düzeltme Davası Kim Karşı Açılır?
Yaş düzeltme, küçültme ve büyütme davaları için açılma süresi hakkında kanunen herhangi bir süre kısıtlaması veya yaş kısıtlaması bulunmamaktadır. Gerçek yaşına sahip olmayan her kişi istediği her an dava açma hakkına sahiptir. Davalar ise kişinin yaşadığı yerde bulunan ilgili Nüfus müdürlüğüne açılmaktadır. Açılan bu davalar ise daha sonrasında kabul edilerek Asliye hukuk mahkemelerinde yargılama süreci görülmektedir. Açılan yaş küçültme davaları ise devlet tarafından atanan hazine avukatları tarafından takip edilerek resmi kayıtları geçerliliği hakkında savunma yapabilmektedir. Bunun savunma sonucunda ise açılan davanın reddi olabilmektedir.
Dava süreci için belli başlı belgeler gerekmektedir. Bu belgeler ise şunlardan oluşmaktadır:
-Aile nüfus kayıt tablosu,
-Davacı kişinin resmî kurumlarda bulunan bütün kayıtları,
-Davacının nüfusta bulunan kayıtları,
-Sağlık kurulu veya adli tıp kurulu tarafından bu konu hakkında hazırlanmış bir rapor
-Davacının talebinin gerçekleşeceği mahkemeye karşı bir tutanak,
-Tanık isimleri.
Yaş Düzeltme Davalarında Yargılama Süreci Nasıl İşler?
Yaş düzeltme, küçültme ve büyütme davaları kısa sürede sonuçlanan davalardan biri olmaktadır. Genellikle bu süreç 3 ile 6 ay arasında sonuca bağlanmaktadır. Ancak bu süre adlı tıp kurumu tarafından hazırlanacak olan kemik yaşı testi için biraz uzun sürebilecek işlem olmaktadır.
Yargılama süreci ise gerekli olan bütün belgeler hazırlandıktan sonra kişiler bölgelerinde bulunan Asliye hukuk mahkemelerine çağırılmaktadır. Tebliğ süreci gerçekleştikten sonra ise gerek adli tıp raporları ile gerekse şahitlerin beyanları ile yargılama süreci devam eder. Yargılama süreci sorusunda ise istenilen bütün deliller toplandıktan sonra ve kişinin dış görünüşü ile olması gereken yaşının uyması durumunda ise mahkeme olumlu bir şekilde sonuca bağlanmaktadır. Yargılama süreci bittikten sonra ise ilgili nüfus dairelerine gidilerek yaş düzeltme işlemleri gerçekleştirilmektedir.